Gedragscode voor Sint en Piet

Gedragingen van Sint en Piet
Sinterklaas en zijn Pieten gedragen zich altijd netjes en correct. Gedragingen die niets met het sinterklaasfeest van doen hebben, of het feest kunnen schaden, keuren wij af.

Openbare verschijning van Sint en Piet
Sinterklaas en zijn Pieten verschijnen nooit voor de intocht van Sinterklaas op televisie, en niet meer na 6 december in het openbaar. Wij zien de landelijke intocht op televisie als het officiŽle startsein voor alle openbare verschijningen van Sinterklaas en zijn Pieten. Met uitzondering van foto- en filmopnamen die, zoveel mogelijk achter de schermen, voor het sinterklaasfeest worden gemaakt.

Kleding van Sint en Pieten
Sinterklaas en zijn Pieten gaan altijd netjes en correct volgens de gebruikelijke kledinglijn gekleed. Sinterklaas draagt altijd keurig zijn zwarte schoenen of laarsjes. Ook de Pieten dragen keurig schoeisel, bij voorkeur ook zwart van kleur.

Haarwerk van Sint en Pieten
Het haarwerk van Sinterklaas dient er altijd keurig netjes en goed verzorgd uit te zien. Vieze en ongekamde of ongeborstelde baarden zijn absoluut uit den boze. Denk hierbij vooral ook aan de hygiŽne. Ook het haarwerk van de Pieten dient er altijd netjes en verzorgd uit te zien. Haarwerken van de Pieten kunnen verschillen van stijl.

Schminken
Het schminken van Sinterklaas en zijn Pieten dient met veel aandacht en zorg te gebeuren. Het gezicht van Sinterklaas is maar al te vaak overdadig (wit) geschminkt. De kleur van Piet dient de sinterklaastraditie niet te schaden.

Kinderschrik
Sinterklaas en zijn Pieten zijn de kindervrienden bij uitstek. Het gebruik van de roe, en het dreigen om kinderen mee te nemen in de zak naar Spanje, zijn uit den boze.

Verplaatsingen van Sinterklaas
Verplaatsingen van Sinterklaas kunnen geschieden met vele mogelijkheden van vervoer, mits ze het waardige karakter en het nodige respect ten opzichte van Sinterklaas en zijn Pieten niet schaden.

Het nakomen van gemaakte afspraken
Sinterklaas en zijn Pieten komen gemaakte afspraken altijd keurig netjes na. Bij calamiteiten, bijvoorbeeld in het verkeer, geven ze tijdig een berichtje aan de organisatie waar ze naar toe moeten.

Het gebruik van alcoholische dranken en roken
Sinterklaas en zijn Pieten gebruiken geruime tijd voor en tijdens hun optreden geen alcoholische dranken en roken niet in het bijzijn van kinderen of op plaatsen waar kinderen het mogelijk kunnen zien.